Illustrated visions of the Dutch future

De concept-art van Star Wars (zoals dit en dit), de concept art van Sid Maed. De filmwereld van Bladerunner. De visies van de toekomst van de gebroeders Das. De opengewerkte tekeningen van straaljagers in de Kijk en ruimteschepen zoals dit en dit, die waarschijnlijk nog steeds worden gedaan in de Perry Rhodan serie.

Dit is waar mijn eigen trip begon.

En nu ga ik zelf zo’n boek samenstellen.

Waarom?

Ik vroeg mezelf afgelopen jaar af: “Hoe kan SF in en uit Nederland meer draagkracht krijgen?” en een boek met een thema en met heel veel mooie platen is volgens mij de beste manier om dat voor elkaar te krijgen.

Hoe?

Hier is grofweg het stappenplan:

  1. Draagvlak vinden. Dit boek kan fantastisch mooi worden, maar heeft geld en zichtbaarheid nodig. Geld om de kunstenaars te betalen, geld voor productie en geld voor de promotie. Zonder zichtbaarheid / media-exposure blijft het een stapel papier in een schuur en verbrand geld waar voornamelijk as van over is gebleven. Dingen moeten georganiseerd worden, mensen bij elkaar gebracht. Kunstenaars moeten betaald worden. Er moet onderzoek worden gedaan.
  2. Mensen bij elkaar brengen. Illustratoren. Denkers. Makers. Mensen die kostenberekeningen kunnen maken en dingen kunnen organiseren. De beste ideeën zijn in mijn ogen die ideeën die zowel totaal en krankzinnig wild zijn, EN een basis hebben in de werkelijkheid.
  3. Doen. Zodra die draagkracht er is, zodra er fondsen zijn, gaan we aan de slag.

Met die (Nederlandse) illustratoren zit het overigens wel snor. Hier zijn er meer dan 60 (waarvan er hier inmiddels 30 zijn geprofileerd door mij)

Wat is plan B?

Plan B is een serie showcases, zoals ik dat begin dit jaar begonnen ben met Showcase 0A. Met bestaand werk.

Nu

Ik ben nu bezig om de basis te leggen. Onderdeel daarvan:

  1. Een showcase samenstellen van de artiesten die dit zouden kunnen en mee willen werken aan dit project. Een beetje zoals dit, maar dan specifiek voor dit project. Die showcase is gebaseerd op het werk dat er nu al is en wordt gecategoriseerd op basis van de onderwerpen die in het boek zouden kunnen komen. Essentieel om pitches te doen. Alleen woorden zijn niet voldoende.
  2. Een samenvatting geven van wat het basisidee is. Zie deze blogpost.
  3. Praten met deze en gene. Ik kan momenteel nog geen namen geven, omdat dit echt totaal aan het begin staat. Maar idee is om onder andere de technische universiteiten te gaan betrekken. Er zijn ontzettend veel projecten waar bijna niemand iets vanaf weet, die over 20 jaar onze levens zullen hebben veranderd. Verder moet er geld gaan komen. Van sponsors en whatever. En een betrouwbare partij die de magneet gaat vormen voor dat geld

Minimal viable

Ik ga momenteel uit van een soort “bootstrapping”. Dit betekent dat veel gaat gebeuren uit enthousiasme van de betrokkenen.

Voor de kunstenaars is momenteel 10.000 euro gereserveerd. Dat lijkt veel geld, maar voor een boek dat waarschijnlijk iets van 300 tot 500 bladzijden kan gaan worden is dat grofweg 20 tot maximaal 33 euro per pagina. Dat is lang niet genoeg dus. En over “exposure als beloning”?

exposure

Wat?

Neem Nederland. 30 tot 50 jaar van nu. Pak al de ontwikkelingen die nu wereldwijd gaande zijn, van batterijen die in een uur opgeladen kunnen worden, zonnecellen die in ramen verwerkt kunnen worden, vliegtuigen en wagens waarvan het ontwerp deels door computers word gegenereerd, in een versneld evolutionair proces: alsof het levende wezens zijn. Protheses die beter zijn dan het origineel. Kleine centra waarin ambachtsmensen werken met laser-snijders en 3-D printers om alles te maken wat je maar kunt verzinnen.

Maar ook:

Welke coole shit kunnen we verzinnen? (De korte versie van alles beneden) Denk aan grote robots voor industrieel gebruik (om huizen en grote schepen in elkaar te zetten bijvoorbeeld). Hoe gaan VTOL vliegtuigen er uit zien? Militaire equipments, de tanks en militaire vliegtuigen en helicopers (of vergelijkbare shit) van de toekomst? Drones? Exo-skeletten? Onderzeeboten? Oplossingen voor containervervoer? Passagiersvliegtuigen? Schepen voor persoonsvervoer? Bruggen? Gebouwen? Parken? Scholen? Hoe gaan we eten verbouwen? Gaan we eten printen met 3D printers? Een combinatie van geprint voedsel en klassiek? Gaan er dieren in de parken zijn? Hoe gaan die er uit zien? Gaan we genetische modificaties doen? En wat gaan we voor planten en bloemen en bomen maken? Welke exotische vormen kunnen we verzinnen als we met genetische manipulatie alle kanten op kunnen gaan?

Wat kun je doen met grondstoffen als koolstof en silicium? Denk aan toepassingen van oersterk monofilament dat meer dan 100 keer sterker is dan staal tot diamantharde coatings op andere materialen, of carbon-composites voor de beplating van voertuigen, tot super-goedkope zonnecellen tot het bouwen van microprocessoren met carbon nanotubes.

Hoe bouw je een duurzame toekomst? Waar gaan we bijvoorbeeld naar toe nu zonnecellen steeds goedkoper worden? Kunen dat soort oplossingen de windmolenparken vervangen, of gaan ze naast elkaar bestaan? Wat zijn de mogelijkheden van batterijen die razendsnel opgeladen kunnen worden en steeds hogere capaciteit krijgen terwijl ze compacter worden (Zie ook dit)? Kunnen we gebruik maken van de golven in de zee? Hoe gaat dat er uit zien? Gaan huizen en wijken self-sufficient worden? Zelf hun energie opwekken? Welke rol gaan Nederlandse instituten en universiteiten hierin spelen? Welke resultaten gaan hun opleidingen geven? En hoe zit het met voedselproductie? Hoe voeden we straks als wereld de miljarden van deze wereld, op een manier die niet belastend is? Gaan we insecten eten (ook hier en hier) of slim samengestelde cocktails om bijvoorbeeld de wereld te redden? Kunnen we groente telen op zee? Kunnen we efficiënter en beter met onze ruimte omgaan? Is het mogelijk om landschappen waarin groente en fruit wordt geteeld ook esthetisch mooi te maken? Hoe zit het met robots en machines om te planten en te oogsten? Kunnen we dat automatiseren? Hoe? Hoe gaat dat er uit zien?

Wat doen we met onze ruimte? Is een luchthaven in zee nog steeds een slecht idee? Of zijn er goede use-cases bekend? Zou een dergelijk kunstmatig eiland (zoals dit) ook dienst kunnen doen als toeristische attractie? Of als een nieuwe wereldhaven die poorten naar zowel het land, de lucht en de zee biedt? Kunnen we grote steden combineren met prachtige natuur? Gaan we de mooiste stadsparken (ook deze pagina ) ter wereld maken? Blijven onze huizen en steden grauw, of gaat er kleur komen? En hoe zit het met de architectuur? Blijven we veilig, blijft het bij brutalisme of gaan we esthetisch lef tonen? Zoals dit? Of dit? Kunnen we grote steden maken met ruimte voor miljoenen, zonder dat dat ten koste gaat van leefbaarheid? Kunnen we die steden groot en tegelijkertijd plezierig maken? Gaan we ondergronds? Krijgen we hoogbouw? Een combinatie?

Hoe gaat onze omgeving er uit zien? Hoeveel van Nederland is werkelijk “vol” en wat gaan we met al die andere ruimte doen? Wat als we agrarische gebieden efficentier zouden kunnen gebruiken, of op andere manieren die ook mooi zijn? Parklandschappen die semi-wild zijn? Welke bomen en planten en kleuren en strcuturen en patronen (dit, en dit bijvoorbeeld) zouden we over 50 jaar kunnen zien vanuit de wegen en de treinen en het vliegtuig als we dit zouden her-ontwerpen met schoonheid en bijzonderheid op het oog?

Hoe vervoeren we ons? Zijn gemotoriseerde vervoermiddelen volledig geautomatiseerd? Hebben wagens nog een stuur, of is het een cocon geworden waarin je plaatsneemt? Hoe zien de wegen er uit? Hebben individueen nog eigen vervoer, of krijgen we Transportantion On Demand waarin je een voertuig kan aanroepen of reserveren zoals taxis nu? Gaat het openbaar vervoer een grotere rol spelen, of wordt het vervangen? Wordt het een combinatie van alles?

Wat doen we in de toekomst aan problemen elders in de wereld? Gaan piepschuimen huizen helpen in gebieden met veel aardbevingen? Kunnen we iets met nieuwe materialen voor kleding (en ook dit) zodat vluchtelingen die bijvoorbeeld wachten op registratie niet doodgaan aan de gevolgen van de winter? Kunnen we bijvoorbeeld kleding maken waarin je altijd warm en droog blijft, zelfs met extreme regen? En wat is er nog meer mogelijk met moderne stoffen? En hoe zit het met de kampen zelf? Zijn tenten de oplossing, of zijn er andere mogelijkheden? Hoe zit het met communicatie en lokale netwerken voor internet, educatie, verstrooiing? Kunnen we goedkope technologie, goedkope computers en goedkope energiebronnen verschaffen voor internet access, noodzakelijke activitieten, het oplosssen van logistieke problemen, gratis ebooks voor zelf-educatie, expressies van creativiteit terwijl er gewacht wordt op een verblijfsvergunning?

Wat gebeurt er met onze kenniseconomie? Word wetenschap en technologische innovatie onze toekomst? Hoe gaan we dat doen (hier en hier) en hoe blijven we dat stimuleren? Hoe gaan de universiteten er uit zien? De scholen en lagere scholen? Gaan we integraties zien met land, lucht en water, in de omgeving van die scholen? Hoe gaat onderwijs inspelen op de veranderingen in de maatschappij? Hoe scholen we onze kinderen? Waar gaat de nadruk liggen?

Hoe zit het met protheses en de medische wetenschap?  Wat voor oplossingen kunnen we bieden voor mensen die nu gebonden zijn aan een rolstoel, die een arm of een been zijn verloren, die blind zijn? Kunnen we bodyscans gaan bieden waarin elke mogelijke problematische ontwikkeling voortijdig ontdekt kan worden? Hoe zit het met genetische profilering in dit kader? Kunnen we straks organen, huidweefsel en botten printen? Hoe gaan die machines er uit zien? Hoe zien de toekomstige hospitaals er uit? Hoe gaat men zowel noodsituties (ongelukken) als de meer reguliere dingen (operaties die minder spoed hebben) oppakken? Hoe gaan robots helpen bij operaties? Hoe gaat die robots er uit zien?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s