OMG, OMG, OMG the strong AI will murder us dead!21@!@!

Stel: je hebt 192.535 miljoen Euro (het defensiebudget van Europa, 2012) en je mag dit allemaal uitgeven aan de ontwikkeling van een Strong Artificial Intelligence. Wat doe je?

  1. Je gaat proberen om een kunstmatige mens te maken, want: SF droom OMG! (Een lijst van oneindig veel films, inclusief het soort films waar deze AI’s vijandig worden zoals “I robot“, “Westworld” en “Ex machina
  2. Je investeert in oplossingen die trends gaan voorspellen op basis van real-time data. Zoals de invloed van bepaalde veranderingen op de economie en het klimaat en deze wereld.
  3. Je investeert in oplossingen waarmee we een massale ramp kunnen gaan voorkomen. Zoals de leegvissing van de zee, conflicten tussen landen, een nieuwe economische crisis, massale armoede en de enorme impact van klimaatverandering op de wereld.
  4. Je maakt een super-intelligent computer operating system die brieven voor je schrijft, waarmee je gezellig kunt praten en waarmee je telefoonseks kunt hebben (link)
  5. Je bent Elon Musk en je schijt in je broek, want Strong AI gaat de mensheid uitroeien en de wereld overnemen. Of zo.

Ik zelf kies opties 2 en 3.

De kracht van AI ligt niet in het nadoen van mensen

Natuurlijk is het een leuke benchmark. “Kunnen we machines maken die menselijk gedrag kunnen simuleren?” En het werpt interessante filosofische vragen op. Zoals: “In hoeverre is datgene wat we zelfbeschikking noemen eigenlijk zelfbedrog?”

Maar de kracht van AI ligt niet in het nadoen van mensen. Die hebben we namelijk al. En die mensen zijn veel goedkoper te produceren dan robots. En veel efficiënter (we zitten nu op 6 miljard, zonder enige noodzaak tot een fabricageproces en de enige werkelijke kosten bestaat uit voedsel dat met een beetje hulp, uit zichzelf, in de grond groeit). En wil je fysieke beperkingen overwinnen, dan bouw je gewoon een machine rondom die mens waarmee dat kan. Zoals een heftruck, of een auto. Of een exoskelet.

De kracht van AI ligt in het doen van hele specifieke taken

Denk aan gezichtsherkenning en de herkenning van bepaalde gedragspatronen. Zodat je winkeldieven kunt spotten, zelf voordat ze tot diefstal overgaan. Of terroristen die zichzelf voorbij de beveiliging van een vliegveld proberen te krijgen. Of misdaadsyndicaten en dictaturen die drugs en mensen smokkelen zodat ze hun wapens en hun oorlogen kunnen financieren.

Het herkennen van grote patronen.

Het uitfilteren van ruis in grote en complexe processen. Zodat je haarscherp kunt zien en vinden wat je nodig hebt.

Het regelen van het verkeer, zodat er geen opstoppingen ontstaan en mensen efficient van A naar B kunnen gaan.

Het voorspellen van trends, inclusief het weer, waardoor weer meer voedsel kan worden geteeld met minder middelen.

Het berekenen van eigenschappen van bepaalde (samengestelde) materialen en processen, zodat we zonnecollectoren en batterijen en microprocessoren kunnen gaan maken uit niet-zeldzame materialen.

Het besturen van voertuigen zodat we met minder kosten en minder voertuigen en minder verspilling (want hoeveel uur per dag zit je in je auto? En hoeveel tijd daarvan besteed je aan wachten in de file?) toch super-efficient van A naar B kunnen komen.

Het vinden van manieren om efficiënt de rotzooi op te ruimen die momenteel in de zee drijft.

Het herplanten van regenwouden en oerbossen, zodat de fauna zich kan gaan herstellen en we niet nog eens 20 miljoen diersoorten en insectsoorten om zeep gaan helpen. En zodat de wereld niet op een gegeven moment in een woestijn gaat veranderen.

Het vertragen en (hopelijk) tegengaan en terugdraaien van de klimaatverandering. Bijvoorbeeld door te beginnen met rekenmodellen waarin we kijken naar hoe we het gebruik van fossiele brandstoffen binnen zeer korte tijd kunnen stoppen, zonder de totale wereldeconomie te ontwrichten, want 90% van alles draait momenteel op de verbranding van alles dat ook maar enigszins branden kan. Inclusief ons huisvuil.

Gaan die AI’s intelligent worden?

Waarschijnlijk wel.

Gaan ze de wereld veroveren?

Ja.

Willen ze ons dood?

Waarschijnlijk niet. En waarschijnlijk het omgekeerde. Tenzij ze doelbewust ontworpen zijn als moordmachines. Want oorlog. En goedkoper en effectiever dan mensen. En met een uit-knop want je weet van tevoren al dat je een wapen altijd uit moet kunnen zetten. Omdat een wapen geen echt onderscheid maakt in wat het dood maakt. Dat doen wij. En niet altijd even goed.

Dus: de AI’s die GEEN moordwapens zijn, willen ons niet dood. Omdat ze ontworpen zijn om te bouwen. Te repareren. Te helpen. Omdat hun taak niet is om iets met ons te willen, maar om een probleem op te lossen dat zo complex is geworden dat menselijk handelen ontoereikend en schadelijk begint te worden. Bijvoorbeeld door een toename van ongelukken waarin mensen verminkt raken en mensen dood gaan.

Kwaadaardige AI en robots die op hol slaan zijn zo ontzettend 1932

De tijd heeft niet stil gestaan. Er zijn oneindig veel interesantere dingen te vertellen met AI in de hoofdrol. En Isaac Asimov kwam meer dan 60 jaar geleden, om vergelijkbare irritaties als ik nu heb met: “De drie wetten der robotica”. Want fuck die: “de robot keert zich tegen zijn/haar meester” verhalen. Ze zijn saai en beperkt en beperken vaak een open gesprek door naar constant en alleen maar naar de problemen te kijken. Die niet eens reëel zijn, of de werkelijke gevaren blootleggen als je ook maar iets van dit soort dingen afweet.

Inmiddels hebben we computers. En meer dan 60 jaar ervaring met het bouwen van complexe systemen. Die heel specialistisch zijn. En ontworpen voor hele specifieke taken. Omdat dat nu eenmaal beter werkt dan een generieke AI die op een mens lijkt.

Kortom: AI die zich tegen zijn meester keert? Saai. Achterhaald. Angstbeelden die de aandacht afleiden van de werkelijke gevaren, waaronder onszelf. En daardoor het minst interessante verhaal. Dit is 2015. We kunnen betere dingen verzinnen dan dat.

Ja maar..

Inderdaad. We hebben spiegels nodig. Over onszelf. En over ons geweldige vermogen tot verwoesting en zelfvernietiging. We hebben daarin behoefte aan verhalen die laten zien dat je niets en niemand kunt vertrouwen en dat die dingen die we zelf kunnen bouwen, ook tot onze eigen verwoesting kunnen leiden.

Waarom? Omdat we graag bang gemaakt willen worden. Die angst geeft een kick. Omdat we houden van een herkenbaar gevaar dat van buitenaf komt. Het zit in ons brein, als overlevingsmechanisme. Het is de reden dat we als soort niet op een dood spoor zijn gekomen en ergens 100.000 jaar geleden troosteloos zijn uitgestorven.

En als we toch mensen dood willen maken..

De beste moordwapens op dit moment zijn de drones. Die welbekende onbemande vliegtuigen met wapens. Waarmee je mensen dood kunt schieten vanuit je veilige bunker 100 kilometer verderop. Ontzettend simpel concept, overigens (je neemt een heel groot radiobestuurbaar vliegtuig, schroeft er wat vuurwapens en een camera op en klaar!) en ontzettend effectief.

We kunnen ook droogte veroorzaken. En een economische crisis. Of twee staten tot oorlog drijven zodat we zelf (behalve het leveren van wapens en geld en te zorgen dat bepaalde mensen aan de macht komen) vrijwel niets hoeven te doen in de massale moord van anderen. Bacteriële oorlog werkt ook goed. Sinds na de 1e Wereldoorlog verboden, omdat het zo effectief is dat je echt binnen een jaar een heel land in een grafplaats kunt veranderen. (En omdat er een risico bestaat dat die besmetting niet onder controle kan worden gehouden.)

En uiteraard straks die hele slimme systemen die grote patronen kunnen herkennen. Waardoor wij, mensen, weer effectief de boel in de war kunnen schoppen zodat er veel mensen dood gaan en we hun land kunnen stelen. Of zodat er heel veel mensen doodgaan. Als een soort bij-effect van onze acties tegen de werkelijke vijand op de wereldwijde marktplaats. Zodat we kunnen voorkomen dat die landen een economische (super) macht gaan worden, die omzet van de verkoop van onze koelkasten en copyright-beschermde kut-liedjes en kut-films gaat bedreigen. Bijvoorbeeld.

Dit was geschreven met een buikgriep. Het gebrek aan nuance mag daaraan geweten worden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s